CONTACT

CONTACT
Amruševa 19/III, 10000 Zagreb, Croatia
tel. +385 1 / 4920 717
fax. +385 1 / 4920 718
Contacts:

Mira Muhoberac President

mira.muhoberac@gmail.com, mmuhober@ffzg.hr 

Gordana Ostović Secretary General

gordana.ostovic@hrt.hr

 

HDKKT (Croatian Association of Theatre Critics and Theatre Scholars) is a professional Association established in 1976. HDKKT is a member of International Association of Theatre Critics. It has about 50 active members and 15 retired members.
From 1979 to 1992 Theatrology Library published thirty-three books and from 1992 to 1997 Actor's Booklet Prolog published eleven books in cooperation with AGM.
Since 2012 The Demeter's Award for Lifetime Achievement is awarded. First award was given to Branko Hećimović 2012, second Igor Mrduljaš in 2013, third Boris Senker in 2014, fourth Boris B. Hrovat in 2015, fifth Valtko Perković in 2016, sixth Antonija Bogner Šaban in 2017, and seventh Ljubomir Stanojević in 2018.

SPONSORSHIP

ministarstvo kulture logo Republic of Croatia Ministry of Culture

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića 20 veljače 2020. godine od 12 do 13 sati održano je četvrto Kazališno putovanje Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, naslovljeno Danska.

Teatrolog i kazališni i glazbeni umjetnik, naš istaknuti član dr. sc. Matko Botica i dramska umjetnica, istaknuta mlada hrvatska glumica Petra Kovačić Pavlina, iz spitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta, govorili su o predstavi , u kojoj su kao jedini predstavnici iz Hrvatske, uz umjetnike iz Danske, Švedske i Velike Britanije, sudjelovali u Danskoj, Petra Kovačić Pavlina kao redateljica i izvođačica, a Matko Botić kao dramaturg, skladatelj, glazbenik i izvođač. 

Uspješne izvedbe te predstave bile su u renomiranu kazalištu Bora Bora u Aarhusu (koje je i koproduciralo predstavu) i u LiteraturHausu u Kopenhagenu. Zašto je predstava posvećena rastakanju socijalnih država dobila izvrsne kritike, mogli smo, uz audiozapise i dijelove videosnimke predstave, vidjeti i čuti na iznimno zanimljivu predstavljanju te predstave, koju najvjerojatnije nikad neće moći vidjeti uživo hrvatska publika.   

Snimio: Tomislav Zajec.

Kazalisna putovanja 4.1

Kazalisna putovanja 4.2

Kazalisna putovanja 4.3

Kazalisna putovanja 4.4

Dragi i poštovani svi, 

održani su i četvrti, iznimno zanimljivi Portreti našega Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, posvećeni kazališnoj lutki, lutkarstvu i lutkarici Morani Dolenc. U Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu 11. veljače 2020. u 19 sati uz pomno birane fotografije i ilustracije o svjetskoj lutkarskoj sceni govorila je izv. prof. dr. sc. Licija Kroflin, o dramaturgiji u hrvatskim lutkarskim igrokazima, sa središtem na djelu Luka Paljetka, doc. dr. sc. Zdenka Đerđ, a o svojemu školovanju u Franuskoj, lutkarskom opusu i novoj predstavi, uz demonstriranje animacije lutaka i predmeta, teatrologinja, kazališna redateljica i lutkarica Morana Dolenc. 
 
portreti 41
 
portreti 42
 
portreti 43
 
portreti 44
 
Snimile: Anja Pletikosa i Mira Muhoberac

Dragi i poštovani, 

u okviru ciklusa Portreti našega Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a u suradnji s izdavačkom kućom Meandar Media, u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu u utorak, 30. siječnja 2020. s početkom u 18 sati održano je jednosatno događanje posvećeno portretima hrvatskih glumica, tj. knjizi naše istaknute članice Lucije Ljubić Od prijestupnice do umjetnice.  
O toj impresivnoj knjizi uz izdavača Branka Čegeca nadahnuto su govorili akademik Boris Senker (u kontekstu povijesti praćenja hrvatskih glumica i njihovih nastupa od predstave šibenskih klarisa do danas), izv. profesor dr. sc. Ivica Trojan (o strukturi knjige i autoričinim istraživanjima) i autorica, izv. prof. dr. sc. Lucija Ljubić, naši istaknuti članovi. 
Događanje puno radosne kazališne i teatrološke energije pratila je mnogobrojna zainteresirana publika, kolegice i kolege iz našega društva i iz mnogih ustanova i kazališnih skupina.
 
 
portreti 3
 
portreti 3
 
portreti 3 2
Snimio: Leon Žganec-Brajša.
Dragi kolege, drage kolegice, poštovani članovi, poštovane članice, 
održano je i treće predavanje iz ciklusa Kazališna putovanja. Na Krležinu putovanju 16. siječnja 2020., a povodom knjige Zlatka Svibena Od Bele do Isabelle i istoimene predstave na Krležinu Gvozdu, sudjelovali su Bojan Marotti, Mira Muhoberac i Zlatko Sviben, dramske umjetnice Ljiljana Bogojević, Petra Kurtela i Matija Prskalo, a iz Mostara se izravnim videopozivom javio Goran Matović. Bilo je to prvo predavanje u organizaciji HDKKT-a u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a na predavanju su bili i studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i studenti i nastavnici glume sa Sveučilišta Libertas.    
 
putovanja 3
 
putovanja 3.1
 
putovanja 3.2
 
puovanja 3.3
 
Snimio: Leon Žganec-Brajša