HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

“Homo theatralis” u zagrebačkom HNK-u: Molière kroz povijest hrvatskog kazališta

Projekt Homo theatralis Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa u suradnji sa zagrebačkim HNK-om u subotu, 1. listopada 2022. s početkom u 11 sati u foajeu kazališta organizira predavanje teatrologinje Ane Gospić Županović Molière kroz povijest hrvatskoga kazališta

Četiristota godišnjica rođenja dramatičara i glumca Molièrea, pravoga imena Jean-Baptiste Poquelin, njegova rana prisutnost u hrvatskoj prijevodnoj i prerađivačkoj književnosti, važnost i utjecaj na europsko kazalište te recepcija njegova opusa, koji i dalje pobuđuje interes i poziva na nova tumačenja, povod su da treći ciklus projekta Homo theatralis i otpočinjemo njime.

Molière je još za života prihvaćen izvan matične sredine, postavši omiljenim autorom u prijevodnim tekstovima. I u hrvatskoj književnosti recepcija Molièrea bila je brza: svega dvije godine nakon uprizorenja, godine 1670. Fran Krsto Frankopan fragmentarno prevodi i adaptira komediju George Dandin. Iznimnu popularnost Molière uživa u 18. stoljeću među dubrovačkim piscima, koji francuske izvornike prerađuju u frančezarije namijenjene scenskom izvođenju. Njegove komedije karaktera i običaja nailaze na dobar prijam i u sljedećim stoljećima, a Molière do danas ostaje jednim od najizvođenijih komediografa, bitno obilježivši europsku kulturu. U naslovljenome predavanju teatrologinja Ana Gospić Županović provest će nas nezaobilaznim postajama Molièreova puta u hrvatskome kazalištu, osvrćući se na najistaknutija uprizorenja njegovih komada.

Ovo događanje prvo je iz serije portreta o velikim kazališnim stvarateljima te istaknutim suvremenicima čije je djelovanje vezano uz Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koju Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa u sezoni 2022/2023. priprema u suradnji s HNK-om.