HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika

Knjigom Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika Nataše Govedić Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa pokrenulo je Biblioteku Polilog, kojom potiče i afirmira kritičku i teatrološku misao, zagovarajući otvorenost i inkluzivnost te podupirući različite pristupe u pisanju o izvedbenim umjetnostima.

Uspostavljajući relacije sa stvaralaštvom Oscara Wildea, koji kritiku razumijeva neodvojivom od svakoga stvaranja, kao metodologiju umjetnosti, kao što je to postavio u tekstu Kritičar kao umjetnik (1891), knjiga Nataše Govedić promišlja kritiku i kao umjetnost i kao način razmatranja umjetnosti. Kritika je prije svega shvaćena kao dijalog između različitih stvaralačkih i recepcijskih grupacija jer nam kritičko mišljenje i mišljenje kritike kao dijaloški proces raskrčuju put iz raznih oblika zatočenosti, ograđenosti i isključivanja.

Knjigu će 6. veljače 2023. u 18 sati u Multimedijalnome centru u Zagrebu predstaviti Ana BrnardićIvana Buljan LegatiMarija Ott FranolićIvana ĐulaNataša Govedić te Ivana Slunjski.

Ponekad nam treba i nekoliko godina odmaka da “dostignemo” djelo koje smo oblikovali. Djelo definitivno nastaje iz kritičke kompetencije umjetnika, ali onda nadmašuje svoja ishodišta i traži nove kritičke jezike. Rekla bih da ih traži i od svojih autora, ne samo od zajednice kojoj se obraća. Kao da umjetnost stalno teži stanju veće kritičnosti.

Nataša Govedić