HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Adapt-autorstvo: ništa bez dijaloga

Što je to adapt-autorstvo i kakvo sve može biti, otkriva nam knjiga Stil za stil: živa rampa adapt-autorstva Nataše Govedić u nakladi Hrvatskog centra ITI, predstavljena 2. veljače 2022. u Konferencijskoj dvorani Leksikografskoga zavoda.

Granice među umjetnostima propusne su, protočne, svako je novostvoreno djelo svojevrstan intertekst, ništa ne nastaje niti počinje od nule. Jednako su tako povezane stvaralačke i teorijske sfere. Skup ideja možda jest ograničen, jer ograničeni smo ipak na ljudsko spoznavanje svijeta, ali načini na koje se one mogu preinačiti, oplemenjivati, nadograđivati, prevrednovati, spajati, interferirati i dijalogizirati nesagledivi su. Stoga je svako stvaranje i adapt-autorstvo, odnosno intervencija u postojeću stvaralačku sveukupnost.

Uz autoricu, o knjizi su nadahnuto govorili teatrologinja Lada Čale Feldman, izdvojivši autoričin intelektualni i emocionalni intenzitet kojim raspravlja i surađuje s velikim brojem knjigom obuhvaćenih autora, naslova i referencija, potom književnik i dramaturg Tomislav Zajec pozivajući (se) na igru i zaigranost kao važne alate u čitanju ovoga štiva, filmolog Tomislav Šakić ponesen višestrukim razinama iščitavanja te dramaturg Patrik Gregurec prepoznajući autentičnu dramaturgiju same knjige.