HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Govor u stranu: kakav suvremeni dramski tekst želimo na sceni?

Je li svaki dramski tekst koji nastaje danas suvremen? Jesu li predstave koje gledamo na hrvatskim pozornicama suvremene razmatramo li ih u europskome kontekstu? Kako izabrati i postaviti dramski tekst s obzirom na cjelokupni repertoar pojedinoga kazališta, konkretno Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu?

Svaka (pra)izvedba naših suvremenika načinje kompleksan problemski niz, od već uopćenih žarišta kakva su teme dramskoga pisma, utjecaji i nasljeđe prethodnika ili međunarodna vidljivost drama pisanih malim jezicima. Pozornost svakako treba uputiti i pitanjima kako dramsko pismo suvremenika utječe na razvoj izvedbene scene te kako izvedbena scena utječe na razvoj suvremene drame, kako se suvremena drama odnosi prema (dramskome) tekstu predstave koji ne polazi od napisane drame i kako se odnosi prema neverbalnoj predstavi s izraženim dramskim karakteristikama.

O tim i drugim vrućim temama, promišljajući recentno postavljene tekstove kao što su Plodna voda Marine Vujičić i Ubojstvo Hanocha Levina, u subotu, 25. ožujka u 21.30 u foajeu HNK-a u Zagrebu razgovarat će kazališni kritičar Igor Ružić, dramaturg Patrik Gregurec, redateljica i ravnateljica Drame HNK-a Nenni Delmestre i – publika.

Govor u stranu organizira Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, a pokrenut je s namjerom jačanja i obogaćivanja komunikacije među sudionicima izvedbenoga čina, kazališnim stvarateljima i publikom.
Projekt financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH.

Ulaz je slobodan!