HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Ladi Čale Feldman uručen Fotez

Za knjigu studija Onkraj pozornice (2019) Ladi Čale Feldman 5. srpnja 2021. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svečano je uručena Nagrada Marko Fotez. Posvećena, dosljedna i eruditskog pristupa, znanstvenica je nagrađena za istraživanje i prevrednovanje kategorije dramskoga u književnosti, kazalištu i filmu, doznaje se iz obrazloženja. Čestitamo!

Nagradu od 1980. dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a za istraživanje hrvatske drame i kazališta, a u izbor su dosad ulazila djela ostvarena tijekom četverogodišnjega razdoblja. Odbor na čelu s Borisom Senkerom te članicama Natašom Govedić, Ivom Hraste Sočo, Mirom Muhoberac, Martinom Petranović, Marinom Protrka Štimec i Anjom Šovagović odluku o dobitnici donio je potkraj 2020, a odlučeno je i da će se dalje zbog porasta broja teatroloških izdanja i radi poticanja istraživanja razmatrati djela nastala tijekom dviju godina.

Dosadašnji nagrađenici: Slobodan Prosperov Novak, Nikola Batušić, Frano Čale, Branko Hećimović, Tomislav Sabljak, Đurđa Škavić, Boris Senker, Antonija Bogner-Šaban, Darko Gašparović i Martina Petranović.