HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Livija Kroflin dobitnica Demetrove nagrade za godišnje ostvarenje

Livija Kroflin, istaknuta članica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, teatrologinja, pedagoginja, urednica i dugogodišnja umjetnička voditeljica Međunarodnoga festivala lutaka PIF, dobitnica je Demetrove nagrade za godišnje ostvarenje HDKKT-a 2022. godine za knjigu Duša u stvari.

Knjiga, objavljena 2020. godine u nakladi autoričine matične institucije Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, svojevrsna je suma autoričinih dugo godina stjecanih i apsolviranih iskustava i znanja, kao i stotina odgledanih lutkarskih predstava u zemlji i inozemstvu, pretočenih u stručno i pregledno, čitko i pitko napisanu knjigu o lutki i lutkarstvu, s posebnim naglaskom na – kako uostalom upućuje i sam naslov knjige – čin animacije i udahnjivanja scenskoga života i značenja odabranoj vrsti lutke, odnosno pronalaženju i otkrivanju “duše u stvari”.

Kao što animator lutki udahnjuje život, otkrivajući “dušu u stvari”, tako i Livija Kroflin svojim mnogovrsnim spoznajama o lutkarstvu, koliko i svojom neskrivenom ljubavi prema lutki i poštovanju, divljenju i strasti prema temi o kojoj piše, u svojoj knjizi udahnjuje nov život povijesti i estetici lutkarstva te i na toj razini podjednako uspješno otkriva i predstavlja “dušu u stvari”. Imajući u vidu prinos njezine studije razvoju lutkarstva, lutkarskih predstava i hrvatske lutkarske umjetnosti, kao i refleksiji o njima, povjerenstvo za dodjelu Demetrove nagrade (Višnja Kačić Rogošić, Martina Petranović i Ivana Slunjski) stoga je jednoglasno odlučilo da se prva Demetrova nagrada za godišnje ostvarenje dodijeli upravo Liviji Kroflin, vjerujući pritom da Duša u stvari jest kruna, ali zasigurno ne i točka na i njezinu svekoliku bavljenju umjetnošću lutkarstva. (Iz obrazloženja Nagrade.)

Čestitke!