HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Novi ciklus projekta “Homo theatralis”

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa organizira novi ciklus projekta Homo theatralis. Od 10. veljače sve do kraja svibnja 2022. kritičari izvedbenih umjetnosti, teatrolozi te pozvani stručnjaci iz srodnih djelokruga održat će brojna predavanja i radionice širokog raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Većina programa realizirat će se putem aplikacije Zoom, a svibanjska događanja planiraju se uživo. Homo theatralis rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima. Program ima i edukativnu svrhu te će se u radionicama polaznici upoznavati s analitičkim pristupima predstavi, osnovama pisanja kritike, prilagođavanjem izvedbenoga medija za platformu Zoom.

Projekt je u sklopu Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja 2021. inicirala i vodila dramaturginja, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac kao tadašnja predsjednica HDKKT-a. Polazno se Homo theatralis nadovezivao na prethodno započete HDKKT-ove projekte Kazališna putovanja i Portreti, ali se proširio na različite pojavnosti važne za današnje izvedbene umjetnosti.

Program u veljači uključuje predavanja i radionicu kritičarki i teatrologinja Kim Cuculić, Višnje Kačić Rogošić, Ivane Slunjski i Anđele Vidović, a počinje 10. veljače u 18 sati e-predavanjem Ivane Slunjski Izvedbeni/izvođački i gledateljski identiteti u digitalnoj izvedbi. To i sljedeće e-predavanje Izvedbenost u relacijama stranice/ekrana nastavljaju niz njezinih prošlogodišnjih istraživanja obuhvaćenih serijom Promjene izvedbenih paradigmi.

Višnja Kačić Rogošić e-predavanjem Praška iskustva: HI PerformanCZ Prague Visitors’ Program predstavit će program praškoga Instituta za umjetnost i kazalište te nam približiti prašku i regionalnu kazališnu scenu. Kim Cuculić u Ženskim likovima u recentnoj hrvatskoj kazališnoj produkciji – Od “Tene” do Tene Štivičić problemski raščlanjuje prikazivanje ženskih likova u hrvatskoj književnosti i dramskome kazalištu.

U radionici kazališne kritike Kako gledamo 2, nastavljajući se na prošlogodišnju, Anđela Vidović upoznat će polaznike s tradicijom kazališne kritike u Hrvatskoj i inozemstvu te ih u vježbama poučiti osnovama analitičkoga mišljenja i pisanja o kazalištu. Maksimalan broj polaznika je deset, a zainteresirani se za dalje dogovore trebaju javiti voditeljici na e-adresu andelavidovic@yahoo.com.

Program Homo theatralis besplatan je i dostupan svima s internetskom vezom. Raspored događanja objavljivat će se na mrežnim stranicama udruge www.hdkkt.hr te na HDKKT-ovoj stranici Facebooka.

Voditeljica je projekta Ivana Slunjski, predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a u organizaciji sudjeluju i članice upravnoga odbora Kim Cuculić, Višnja Kačić Rogošić, Gordana Ostović te Martina Petranović.

Projekt je financijski poduprlo Ministarstvo kulture i medija RH.

 

Raspored u veljači

Četvrtak, 10. veljače u 18 sati
Ivana Slunjski: Izvedbeni/izvođački i gledateljski identiteti u digitalnoj izvedbi

Predavanje se bavi pluralnošću i hibridnošću izvedbenih/izvođačkih identiteta, uživošću i tjelesnošću kao relacijskim kriterijima izvedbenih umjetnosti te pitanjima komu je upućena digitalna izvedba, kako se formira gledateljstvo digitalnih izvedaba i je li takva zajednica moguća, kako zadržati njihovu pozornost.

https://us02web.zoom.us/j/82217290833?pwd=ZlY2U3h2NjlaSWYxVitYQjVhQmJOdz09
Meeting ID: 822 1729 0833
Passcode: 939093

 

Ponedjeljak, 14. veljače u 18.30
Višnja Kačić Rogošić: Praška iskustva: HI PerformanCZ Prague Visitors’ Program

Predavanje će predstaviti program praškoga Instituta za umjetnost i kazalište (Institut umění – Divadelní ústav) koji je namijenjen stranim posjetiteljima, a uključuje upoznavanje s praškom i regionalnom kazališnom scenom (institucijama, neovisnim skupinama, pojedinačnim umjetnicima). Ovogodišnje je izdanje Hi PerformanCZ održano od 26. do 29. siječnja te je uz posjet nekoliko praških kazališta uključilo i prezentaciju eksperimentalne scene Brna te seriju predavanja, susreta, diskusija i radionica.

https://us02web.zoom.us/j/84963306269?pwd=YWlkb0xGancvZCtncmJ5ZGM3Nyt0dz09
Meeting ID: 849 6330 6269
Passcode: 676457

 

Četvrtak, 17. veljače u 18 sati
Ivana Slunjski: Izvedbenost u relacijama stranice/ekrana

U okviru izvedbenosti stranice/ekrana razmotrit će se primjeri koreografija teksta, kako se artikuliraju odnosi između tijela, vremena i prostora unutar dvodimenzionalne plohe kao prostora izvedbe, u kojem su odnosu izvedba teksta i izvedba plesa uobličena tekstom, kao i primjeri dramaturgije na daljinu.

https://us02web.zoom.us/j/84010108522?pwd=UGNGM0c2N1BkODNLQWN2cit4K1hQdz09
Meeting ID: 840 1010 8522
Passcode: 553878

 

Ponedjeljak, 21. veljače u 18 sati
Kim Cuculić: Ženski likovi u recentnoj hrvatskoj kazališnoj produkciji – Od “Tene” do Tene Štivičić

Predavanje uvodno problematizira prikazivanje ženskih likova u hrvatskoj književnosti i drami, a potom se analiziraju recentne predstave Tena – Kronika raspada jedne ljepote, Ja sam ona koja nisam, Glorija, U agoniji, Ja od jutra nisam stao i 64, koje u središtu imaju ženske likove.

https://us02web.zoom.us/j/87848329514?pwd=bWh1dll2SnN1WHFjTkI1T08vNWxXZz09
Meeting ID: 878 4832 9514
Passcode: 923195

 

Ponedjeljak, 28. veljače – 4. ožujka
Anđela Vidović: Kako gledamo 2

Na radionici polaznici će dobiti uvid u stanje u medijima te doznati kako zapravo izgleda radni dan kazališnoga kritičara. Objasnit će im se specifičnosti kazališne kritike kao tekstne vrste, upoznati ih sa stilistikom, teorijama argumentacije, dekonstrukcijom novinskog teksta, razlikama tekstova u tiskanim i digitalnim medijima.

Prijavu s kontaktnim podacima i odgovorom na pitanje “Kad ste posljednji put bili u kazalištu?” (ako se ne možete sjetiti ili niste bili, objasnite zašto) poslati na e-adresu: andelavidovic@yahoo.com.