Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika

Autor: Nataša Govedić

33,00 

Uspostavljajući relacije sa stvaralaštvom Oscara Wildea, koji kritiku razumijeva neodvojivom od svakoga stvaranja, kao metodologiju umjetnosti, kao što je to postavio u tekstu Kritičar kao umjetnik (1891), knjiga Nataše Govedić promišlja kritiku i kao umjetnost i kao način razmatranja umjetnosti. Kritika je prije svega shvaćena kao dijalog između različitih stvaralačkih i recepcijskih grupacija jer nam kritičko mišljenje i mišljenje kritike kao dijaloški proces raskrčuju put iz raznih oblika zatočenosti, ograđenosti i isključivanja.

Ponekad nam treba i nekoliko godina odmaka da “dostignemo” djelo koje smo oblikovali. Djelo definitivno nastaje iz kritičke kompetencije umjetnika, ali onda nadmašuje svoja ishodišta i traži nove kritičke jezike. Rekla bih da ih traži i od svojih autora, ne samo od zajednice kojoj se obraća. Kao da umjetnost stalno teži stanju veće kritičnosti.

Nataša Govedić

 

Knjiga je dostupna i u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić, Teslina 16, Tvoja knjiga, Ozaljska 46, Nova stvarnost, Kaptol 21 te u osječkoj Knjižari Novoj, Trg Ante Starčevića 4.

Naručite:
Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika