HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Simetrije i otkloni: “Suvremeno lutkarstvo i kritika” i “Lutka”

Suvremeno lutkarstvo svojim stalnim mijenama izbjegava definicije, šireći se i gradeći putem vlastitih umjetničkih i društvenih posebnosti. Ipak, bez obzira na brojne razlike, među različitim viđenjima tog izraza postoje poveznice, a najuočljivija od njih je potreba za aktivnim gledateljem, odnosno kritičarem, u ulozi završnog suautora izvedbe. Knjiga Suvremeno lutkarstvo i kritika u izdanju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na hrvatskome i engleskom jeziku te četverojezični časopis Lutka: Na rubu u izdanju Lutkovnog gledališča Ljubljana, objavljeni kao dio projekta Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU u okviru Kreativne Europe, važan su korak u izravnu povezivanju suvremenog lutkarstva i kritike, odnosno kritičara, te u pokušaju određivanja i definiranja tog izraza.

Na predstavljanju publikacija o suvremenome lutkarstvu u Hrvatskoj, Sloveniji, Škotskoj, Litvi i šire u ponedjeljak, 3. travnja u 18 sati u Teatru &TD razgovarat će recenzentice knjige Teodora Vigato i Livija Kroflin, voditelj projekta i autor priloga u knjizi i časopisu Benjamin Zajc i glavni urednik knjige i urednik hrvatskog izdanja novog broj časopisa Lutka Igor Tretinjak, a razgovor moderira kazališna kritičarka Katarina Kolega.

Simetrije i otkloni program su Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa usmjeren predstavljanju recentnih i važnih naslova iz područja izvedbenih umjetnosti, kritike i teatrologije objavljenih u jezično i kulturno bliskim kontekstima te predstavljanju izdanja hrvatskih autora u susjednim zemljama.