HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

U spomen

Mira Muhoberac (1959–2021), dramaturginja i redateljica, kazališna i književna kritičarka, teatrologinja, višegodišnja predsjednica HDKKT-a

Zemlja je prevalila puni krug oko Sunca otkako Mićo plovi nepoznatim morima. Ipak, napregnemo li pogled u daljinu, u izmaglici horizonta vidjet ćemo kako nam vedro odmahuje rukom: “Ovdje sam, a svijet je divno čudo.”

Struktura života potpuno je sastavljen mehanizam koji se temelji na širenju i skupljanju energije, to jest na njezinim preobrazbama. Energetski sustavi egzistiraju uz pomoć kretanja. Kretanje uzrokuje stalno njihanje ravnoteže i stalno premještanje središta ravnoteže. Preobrazba, transformacija energetskih kodova i njihovih vibracija tvori temeljni obrazac egzistiranja. Jedino središte svemira zapravo je sama ljudska svijest, u kojoj u obliku cjelovite točke prebivaju sve moguće ravnine, razine egzistencije, u istodobnoj nazočnosti svih vremena i prostora. Čovjek je svjetlo, Sunce koje sja samo iz sebe, zvijezda koja uranja u sebe, u najvišem stupnju svijesti prvi i zadnji apsolut svemira, stvaralac sebe i svega što je cijeli svemir.

 

M. M., “Theatralia”, 21. lipnja 2021.