HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Uspješno završen drugi ciklus “Homo theatralisa”

Tijekom četiriju mjeseci kritičari, teatrolozi i stručnjaci srodnih disciplina ostvarili su 22 predavanja i dvije radionice raznih tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Većina programa izvedena je putem aplikacije Zoom, a manji dio njih hibridno.

U veljači su se predavači usredotočili na problematiku digitalnih izvedbi, program Hi PerformanCZ praškoga Instituta za umjetnost i kazalište te ženske likove u recentnoj kazališnoj produkciji.

Ožujski program obuhvatio je vizualno kazalište, scenografski opus Zlatka Kauzlarića Atača, autobiografske zapise hrvatskih glumica, mogućnosti i načine rada slijepih i slabovidnih osoba u kazalištu, muzejsko prezentiranje kazalište građe i primjenu digitalne humanistike u izvedbenim umjetnostima.

Travanj je bio posvećen lutkarstvu u hrvatskom i međunarodnom kontekstu, predstavljeni su europski projekt Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU i riječka lutkarska scena. Također, predavanjima su zastupljeni brehtijanske metodologije u režiji Zlatka Pakovića i Olivera Frljića, kulturne politike, neovisna kultura, tijelo otpora i primijenjeni performans.

Svibanjska predavanja odvijala su se u medijateci Zagrebačkoga plesnog centra te prenosila Zoomom, a uključivala su radiodramsko stvaralaštvo, drame Rajmunda Kuparea, pregled talijanske kazališne scene i stvaranje Renate Carole Gatice u kazalištu za djecu i mlade.

U trodnevnoj radionici kazališne kritike osvještavala se uloga i mjesto kazališnog kritičara unutar kazališne zajednice iz različitih perspektiva te su se u praktičnim zadacima polaznici poučavali osnovama analitičkoga mišljenja i pisanja o kazalištu. Na radionici o primjeni aplikacije Zoom u kazališnoj produkciji propitivale su se i isprobavale mogućnosti kreativne uporabe tehničkih zadanosti aplikacije u digitalnoj izvedbi.

Predavanja i radionice osmislili su i izveli: Ljubica Anđelković Džambić, Ivana Bakal, Kim Cuculić, Zdenka Đerđ, Nataša Govedić, Višnja Kačić Rogošić, Katarina Kolega, Mario Kovač, Lucija Ljubić, Sanja Nikčević, Martina Petranović, Igor Ružić, Igor Tretinjak, Ivana Slunjski, Iva Srnec Hamer, Maja Verdonik, Anđela Vidović, Leon Žganec-Brajša, Anamarija Žugić Borić.

Program je proveden u sklopu Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe Ministarstva kulture i medija RH. Projekt je 2021. inicirala Mira Muhoberac.

Snimke svih predavanja bit će dostupne na HDKKT-ovu kanalu Youtubea.