Darko Lukić

prof. dr. sc. Darko Lukić, rođen 1962. godine, izabran je u redovitog profesora u trajnom zvanju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je radio do 2019. Osnivač je studija produkcije na toj  akademiji 2001. godine. Kao mentor i trener sudjeluje u programu razvoja publika i programu izgradnje kapaciteta na manfestaciji Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture i u europskom programu razvoja publike ADESTE+. Kao gostujući profesor predaje na sveučilištima u Njemačkj i Španjolskoj, a  do 2019. predavao je redovito na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je i na Karl-Franzens-Universität Graz (Austrija) te gostovao na brojnim sveučilištima u inozemstvu (Austrija, Velika Britanija, SAD, Italija, Španjolska, Brazil, Argentina, Bugarska, Rumunjska, Poljska). Doktorirao je  znanosti o umjetnosti – teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2005., magistrirao dramaturgiju na  Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta Umetnosti u Beogradu 1990., i diplomirao komparativnu  književnosti, filozofiju i teatrologiju na Filozoskom fakultetu u Sarajevu 1985.

Stručno se usavršavao na Tisch School of the Arts, New York University u New Yorku 1997. Kao Fulbrightov stipendist, zatim na European Academy for Culture and Management u Salzburgu 1995., zatim na Institute for Theater Anthropology, University of Copenhagen 1998., te kao rezidentni dramski pisac u Royal Court Theatre u Londonu 1996. sa stipendijom British Councila, i Le Chartreuse, Avignon, 1994. kao stipendist francuskog Ministarstva kulture.

Diplomirao je e-learning course design na ELA (E- learning akademija) u Zagrebu, a certificirani je trener za nastavnike s diplomom TQ  (Teaching Intelligence – edukacija za edukatore).

Pored stručnih radova, objavljuje i prozu, dramske tekstove, te prevodi s engleskog i španjolskog jezika.

KNJIGE I RADOVI:

KNJIGE:

Teatrologija i kulturna produkcija:

“Uvod u primjenjeno kazalište”, Leykam International, Zagreb, 2016.

“Uvod u antropologiju izvedbe”, Leykam International, Zagreb, 2013.

“Kazalište u svom okruženju, knjiga 2, kazališna intermedijalnost  i  interkulturalnost“, Leykam International,  Zagreb, 2011.

„Kazalište, kultura, tranzicija“, Hrvatski centar ITI, Zagreb, 2011.

„Kazalište u svom okruženju, knjiga 1, kazališni identiteti“, Leykam International, Zagreb, 2010.

“Produkcija i marketing scenskih umjetnosti” drugo izdanje, Hrvatski centar ITI, Zagreb, 2010.

„Drama ratne traume“, Meandar, Zagreb, 2009.

“Produkcija i marketing scenskih umjetnosti”, Hrvatski centar ITI UNESCO, Zagreb, 2006.

Priredio i uredio:

“Sedam suvremenih hrvatskih drama” (na španjolskom) Editorial Byblos, Buenos Aires, 2013.

Vedran Mihletić: “Kreativna produkcija”, KULT Film d.o.o. Zagreb, 2008.

POGLAVLJA U KNJIGAMA; ČASOPISI, SKRIPTE, ZBORNICI (izbor važnijih tekstova):

“Inclusive Practices at the International Performing Arts Festivals (konowledge transfer and agenda setting in international cooperation)”, Cultural Diplomacy,  Balgrade, 2017.

“Nevidljive publike – zanemarene skupine publika u hrvatskom kazalištu” Dani hvarskog kazališta, Zagreb/Split, 2016.

“Theatre Education and Students with Disability”, Journal of Teaching and Education, 2015.

“Kazalište u suočavanju s preprekama – kazališne prakse i invaliditet”, časopis “Scena” Novi Sad, 2014.

“Antropologija izvedbe – pitanja za 21. stoljeće”, u časopisu “Međučin”, SNP, Novi Sad, 2014.

“Reforme upravljačkih modela i otpori s kojima su suočene”, u zborniku radova sa stručnog skupa  – “Menadžment dramskih umetnosti i medija – izazovi 21. veka” FDU, Beograd, 2014.

“Socialy Formed Performative Identities”, poglavlje u knjizi “Spaces of Identity in the Performing Sphere”, Zagreb, 2011.

“Medijske tehnologije i kazalište; intermedijalnost i interaktivnost novog kazališta”, poglavlje u knjizi – “Digitalno doba; masovni mediji i digitalna kultura”, Zagreb/Zadar, 2011.