Livija Kroflin

Izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin rođena je u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik 1980., zatim magistrirala na temu „Lutkarstvo u Zagrebu od 1945. do 1985. godine“ te doktorirala na temu „Međunarodni festival kazališta lutaka PIF 1968. – 2007. u kontekstu europskoga lutkarstva“.

Kao književna prevoditeljica imala je status slobodnog umjetnika (1983.), radila je kao urednica u Nakladnom zavodu Globus (1983. – 1987.) te u Međunarodnom centru za usluge u kulturi u Zagrebu (1987. – 2007.), najprije kao umjetnička voditeljica PIF-a, a zatim devet godina i kao ravnateljica Centra. Od 2007. zaposlena je na Odsjeku za kazališnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je voditeljica programa za lutkarstvo i predaje kolegije iz povijesti i estetike lutkarstva. Od 2015. do 2017. godine bila je voditeljica Odsjeka za kazališnu umjetnost.

Selektorica je predstava za PIF te pokretačica i glavna urednica biblioteka „Lutkanija“ i „Velika Lutkanija“. Objavila je knjige Zagrebačka zemlja Lutkanija (Zagreb, 1992.) i Estetika PIF-a (Zagreb, 2012.) te niz članaka o lutkarstvu, koje je objavila u zemlji i inozemstvu. Redovito sudjeluje na međunarodnim stručnim skupovima o lutkarstvu.

Članica je međunarodnog Izvršnog odbora svjetske UNIMA-e, predsjednica međunarodne UNIMA-ine komisije „Lutka u obrazovanju, razvoju i terapiji“, Hrvatskoga centra ITI, Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa.