HDKKT hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Prva knjiga u Biblioteci Polilog

Knjigom Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika Nataše Govedić Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa pokrenulo je Biblioteku Polilog, kojom potiče i afirmira kritičku i teatrološku misao, zagovarajući otvorenost i inkluzivnost te podupirući različite pristupe u pisanju o izvedbenim umjetnostima.

Uspostavljajući relacije sa stvaralaštvom Oscara Wildea, koji kritiku razumijeva neodvojivom od svakoga stvaranja, kao metodologiju umjetnosti, kao što je to postavio u tekstu Kritičar kao umjetnik (1891), knjiga Nataše Govedić promišlja kritiku i kao umjetnost i kao način razmatranja umjetnosti. Kritika je prije svega shvaćena kao dijalog između različitih stvaralačkih i recepcijskih grupacija jer nam kritičko mišljenje i mišljenje kritike kao dijaloški proces raskrčuju put iz raznih oblika zatočenosti, ograđenosti i isključivanja.

Knjigu će 6. veljače 2023. u 18 sati u Multimedijalnome centru u Zagrebu predstaviti Ana BrnardićIvana Buljan LegatiMarija Ott FranolićIvana Đula, Nataša Govedić te Ivana Slunjski.

Ponekad nam treba i nekoliko godina odmaka da “dostignemo” djelo koje smo oblikovali. Djelo definitivno nastaje iz kritičke kompetencije umjetnika, ali onda nadmašuje svoja ishodišta i traži nove kritičke jezike. Rekla bih da ih traži i od svojih autora, ne samo od zajednice kojoj se obraća. Kao da umjetnost stalno teži stanju veće kritičnosti.

Nataša Govedić